• Slapen, ontbijten en genieten

    Indrukwekkende geschiedenis

    Niet alleen maar een Bed & Breakfast

Ontstaan van Het Bruineveld

Daarle is een oud esdorp, ontstaan op een stuwwal uit de voorlaatste ijstijd. Al in 933 na Christus wordt de naam (Darloe) genoemd in een lijst van bezittingen van het Westfaalse klooster Werden.

Van oudsher was het hele grondgebied van Hellendoorn in het bezit geweest van een zestal marke-organisaties, namelijk de Dammarke, marke Daarle, marke Hulsen, marke Noetsele, marke Haarle en dorpsmarke Hellendoorn.

De ontbinding van deze markeorganisaties tussen 1843 en 1854 en de invoering van kunstmest aan het einde van de vorige eeuw maakten de weg vrij voor het op grote schaal ontginnen van de woeste gebieden.

Al vrij snel na de verdeling van de markegronden werd in het veengebied van de voormalige marke Daarle begonnen met het ontginnen van de aanwezige turf. In eerste instantie bedoeld als onderdeel van een ontsluitingswaterweg voor de Twentse textielcentra, maakte de aanleg van het Overijsselsch Kanaal Almelo-De Haandrik dwars door het Daarlerveen tussen 1852 en 1858 de ontginning van dat veengebied mogelijk.

In eerste instantie werd begonnen met het ontginnen rondom de boerderijen, later zijn de tussenliggende kavels ontgonnen. Bruineveld is feitelijk een jonge bewoning, het huis van de famile Lusseveld op nummer 7 is het oudste in de buurt, gebouwd rond 1863. Daarna volgde al snel de rest van de grond rondom de boerderijen. En in de jaren daarna werden er ook meer boerderijen gebouwd in het Bruineveld.

In 1938 kocht de heer Denneboom onder andere het Bruineveld om het (met de hand ) te gaan ontginnen.  

Na het ontginnen werd Het Bruineveld doorverkocht.

Vroeger in het Bruineveld (ong.rond 1930) voorouders KleinJan (schoonmoeder), de vroegere bewoners van ons huis.

Eeuwenlang is het dorp omsloten geweest door moerassen.

Ons woonhuis

Deze is gebouwd in 1880, door de (voor)ouders van Erik zijn moeder. Zij runden hier een gemengd bedrijf met koeien, varkens en kippen. Oorspronkelijk was het gedeelte waar wij wonen, de delle (de plek waar de dieren stonden).

In 1999 hebben we de delle helemaal afgebroken, zodat alleen het voorhuis nog stond. Vervolgens is het in oude stijl weer helemaal nieuw opgebouwd, tot wat het nu vandaag de dag, nog steeds is.

Tweede Wereldoorlog

In de tweede wereldoorlog heeft hier een onderduiker gezeten, op de zogenaamde “hiele” ook wel hooizolder genoemd. Hij heeft hier echter niet heel lang gezeten, omdat hier vroeger ook al een doorgaande weg langsliep, waardoor het te riskant was om lang te blijven in verband met controles van de Duitsers. Dit was Albert Ensing, hij was hier vanuit Gasseltenijeveenschemond in Drenthe naar Daarle gekomen, omdat hij niet te werk gesteld wilde worden.

Albert is helaas maar 19 jaar geworden. Hij werd tijdens een razzia op 17 maart 1945 in Daarle, door de Duitse bezetter neergeschoten. Er is een boekje over Albert Ensing verschenen, geschreven door de kleindochter van zijn zus, Anouk Valk.

Op de bijzondere begraafplaats in Daarle is een gedenkraam geplaatst ter ere van Albert Ensing, deze is ontworpen door Ali van Buuren-Ensing.

Foto: Henk van Buuren

De bouw van onze Bed & Breakfast

"De geschiedenis van Het Bruineveld speelt mede een rol bij onze aanpak om het u als gast zo goed mogelijk naar de zin te maken."

Bianca Hellwich

Wierdenseweg 20a,
7688 PL Daarle